ma di wo do vr za zo
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
15
16
17
18
19
22
23
24
25
26
29
30

 
 

Duiktrip Bonaire (60-jarig jubileum Neptunus)

 

Voorbereiding

In 2020 vierden we ons 60-jarig jubileum. Als één van de jubilieumactiviteiten stond een duiktrip naar Egypte gepland. Door de beperkingen van Covid-19 kon deze trip helaas niet doorgaan. Begin 2021 waren René Bijkerk en ik voldoende optimistisch over de Covid-19 ontwikkelingen, waardoor we het aandurfden om in januari 2022 een duikreis naar Bonaire te organiseren. Reisbureau Bon Travel heeft de reis voorbereid en daarna uitstekend begeleid. Het was erg mooi om te zien dat 13 leden zich voor deze duikreis aanmeldden. Een gemêleerd gezelschap, voor wat betreft de ervaring (1, 2 en 3* NOB en padi-gebrevetteerden). Met name voor de nieuwe leden was dit een nieuwe ervaring om in een tropische koraalomgeving te kunnen duiken. Vanaf het voorjaar 2021 maakten we ons zorgen vanwege alle Covid-19 varianten die ‘langskwamen’. Er zou door dit virus mogelijk een dikke spaak in het wiel van onze reis geworpen kunnen worden.

 

Onze reis en appartement

Eén dag voordat we op het vliegtuig konden stappen, moesten we allemaal een verplichte PCR-test ondergaan. Opgelucht waren we toen bleek dat iedereen negatief getest werd. We konden met het hele gezelschap op pad, hoera!!
Wel veel administratief gedoe om verklaringen over onze gezondheid in te vullen.

Na een vliegreis van ongeveer 10 uur (via Aruba) kwamen we s’ avonds om 22.00 uur in Bonaire aan. Er stonden drie auto’s voor ons klaar waarmee we naar ons prachtige appartementencomplex Bel Mar Oceanfront reden. We hadden drie aparte appartementen. Vanuit onze appartementen hadden we een geweldig uitzicht. We keken niet alleen uit over zee, maar je kon vanuit onze appartementen Kralendijk en Klein Bonaire zien liggen. Een prachtig plaatje! Een enkele keer kwamen dolfijnen langs. Dagelijks zagen we grote cruiseschepen naar Kralendijk varen.
We moesten zelf dagelijks voor ons eten zorgen. Hoe mooi is het dat je ziet hoe ieder zijn rol oppakt en als team de huishoudelijke zaken zo goed mogelijk laat verlopen. We hadden ‘specialisten’ voor het inkopen, eieren bakken voor het ontbijt, koken voor de groep, opruimen en de administratie verzorgen.

 

Onze duiken

Bij ons appartement lag een prachtige duiklocatie met de naam ‘Sara’s Smile’. Sara was een duikleidster die vaak vanaf deze stek duiken begeleidde. Zij was op jonge leeftijd overleden, vandaar dit eerbetoon. Op deze stek troffen we naast de vele tropische vissen en koraal, 2 zeepaardjes aan. Bij de nachtduiken die we daar maakten, spotten we grote tarpons (ook bekend als de zilveren koning) die ons tijdens de duik begeleidden.

We hadden een strakke duikplanning. Dagelijks vertrokken we om 8.00 uur en 14.00 uur steeds naar een andere duikstek waar we vanaf de kant konden duiken.
De duikstekken werden met een geel geschilderde steen met naam van de stek aangeduid. Bij elke duik gaf René Bijkerk een mooie uitleg wat we onder water konden verwachten. Vanwege de golfslag en oneffenheden aan de waterkant, was het regelmatig avontuurlijk om het water in en uit te komen. Op enkele schaafwondjes na, is dat met elkaars hulp zonder brokken verlopen.

We hebben onder meer gedoken op 1000 Steps (iets meer dan 80 treden), Oil Slick, Karpato (prachtig landschap), Salt Pier (futoristisch en schildpadden) en White Slave. Zie kaartje: Duiken op Bonaire (duikersgids.nl)

Op Hilma Hooker hebben we op een wrak met deze naam gedoken. Dit drugsschip is in 1984 aangehouden en vanwege zinkgevaar van Kralendijk naar deze plek gesleept. Aldaar is het gezonken. Hilma - Wikipedia
Het schip werd door vele tarpons ‘bewaakt’.

Onze laatste duikdag hebben we twee duiken vanaf een bootduik in de buurt van Klein Bonaire gemaakt. Vanwege het 60-jarig jubileum heeft Neptunus deze duik betaald. We hebben dit op de boot met donuts gevierd. Neptunus hartelijk dank voor de sponsoring.

Tot slot

Onze laatste dag voor vertrek hebben we nadat we onze bagage hadden ingepakt, geluierd op het andere resort van Bel Mar. Een mooie relax dag.

Via een nachtvlucht kwamen we middag op de volgende dag terug op Schiphol.

Het was een prachtige vakantie die wat mij betreft goed is verlopen.
Door met deze groep op reis te gaan, hebben we elkaar nog beter leren kennen.
Wij hopen dan ook van harte dat deze unieke reis nog lang in ons geheugen blijft hangen.

De prachtige onderwaterfoto's zijn gemaakt door René Bijkerk.
Op onze facebook pagina staan nog meer foto's. 

 

Paul Horsthuis

Aanmelden

Onthoud mij