Sidebar

Verkeer

1.png0.png1.png0.png0.png5.png
Vandaag53
Gisteren79
Week447
Maand1461
Totaal101005

Systeem

  • IP: 44.201.94.236
  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown

Wie is er online

1
Online

zaterdag 25 maart 2023 17:57
Neptunus
  • Onze vereniging
    • Waarom Neptunus
      • Wat bieden we
    • Bestuur en organisatie
      • Statuten
      • Huishoudelijk regelement
      • AVG
      • Ongewenst gedrag
      • ALV
        • ALV 2019
        • ALV 2020
        • ALV 2021
        • ALV 2022
          • Concept Statuten
        • ALV 2023
    • Contributie
  • Opleidingen
    • Waarom
    • Kosten brevetten
    • Overige kosten
    • Opleidingen
  • Agenda
    • Evenementen
    • Trainingschema
    • Buitenduikplanning
    • Vulschema
    • Opleidingsschema
  • Nieuws
    • Nieuwsbrieven
    • Blogs
    • Reisverhalen
    • Jubilea
      • 40 Jarig Jubileum
      • 60 jarig Jubileum
Vorig JaarVorige MaandVolgend JaarVolgende Maand
Maart 2023
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
Doelgroepenbad
snorkel- en conditietraining
17:00
Twentebad Hengelo
Snorkel- en conditietraining: Trainer: Jaap Schuurmans
Registratie Gesloten
Datum : zaterdag 4 maart 2023
5
6
Bestuur
Algemene ledenvergadering Neptunus
20:00
Kulturhus Hasselo, Henry Woodstraat 62 7558 CP Hengelo.
Algemene ledenvergadering OWG-Neptunus; agenda wordt in februari 2023 aan leden verzonden
Registratie Gesloten
Datum : maandag 6 maart 2023
7
8
9
10
Dive World
Duiktoren Dive World
19:00
Colosseum 72, 7521 P,T Enschede
Onderwatertraining: trainer René Bijkerk. Flessentraining: oplaten decoballon, opstijgingen, trimmen
Registratie Gesloten
Datum : vrijdag 10 maart 2023
11
12
13
14
15
16
17
18
Doelgroepenbad
snorkel- en conditietraining
17:00
Twentebad Hengelo
Snorkel- en conditietraining: Trainer: José Bijkerk
Registratie Gesloten
Datum : zaterdag 18 maart 2023
19
20
21
22
23
24
25
Doelgroepbad en recreatiebad
snorkel- en conditietraining en recreatiebad
17:00
Twentebad Hengelo
Snorkel- en conditietraining: Trainer: Bert van Ek; recreatiebad vanaf 17.30 uur. Introducés welkom
Datum : zaterdag 25 maart 2023
26
27
28
29
30
31

 
 

Reisverhalen

60-jarige jubileumreis Neptunus januari 2022

Duiktrip Bonaire (60-jarig jubileum Neptunus)

 

Voorbereiding

In 2020 vierden we ons 60-jarig jubileum. Als één van de jubilieumactiviteiten stond een duiktrip naar Egypte gepland. Door de beperkingen van Covid-19 kon deze trip helaas niet doorgaan. Begin 2021 waren René Bijkerk en ik voldoende optimistisch over de Covid-19 ontwikkelingen, waardoor we het aandurfden om in januari 2022 een duikreis naar Bonaire te organiseren. Reisbureau Bon Travel heeft de reis voorbereid en daarna uitstekend begeleid. Het was erg mooi om te zien dat 13 leden zich voor deze duikreis aanmeldden. Een gemêleerd gezelschap, voor wat betreft de ervaring (1, 2 en 3* NOB en padi-gebrevetteerden). Met name voor de nieuwe leden was dit een nieuwe ervaring om in een tropische koraalomgeving te kunnen duiken. Vanaf het voorjaar 2021 maakten we ons zorgen vanwege alle Covid-19 varianten die ‘langskwamen’. Er zou door dit virus mogelijk een dikke spaak in het wiel van onze reis geworpen kunnen worden.

 

Onze reis en appartement

Eén dag voordat we op het vliegtuig konden stappen, moesten we allemaal een verplichte PCR-test ondergaan. Opgelucht waren we toen bleek dat iedereen negatief getest werd. We konden met het hele gezelschap op pad, hoera!!
Wel veel administratief gedoe om verklaringen over onze gezondheid in te vullen.

Na een vliegreis van ongeveer 10 uur (via Aruba) kwamen we s’ avonds om 22.00 uur in Bonaire aan. Er stonden drie auto’s voor ons klaar waarmee we naar ons prachtige appartementencomplex Bel Mar Oceanfront reden. We hadden drie aparte appartementen. Vanuit onze appartementen hadden we een geweldig uitzicht. We keken niet alleen uit over zee, maar je kon vanuit onze appartementen Kralendijk en Klein Bonaire zien liggen. Een prachtig plaatje! Een enkele keer kwamen dolfijnen langs. Dagelijks zagen we grote cruiseschepen naar Kralendijk varen.
We moesten zelf dagelijks voor ons eten zorgen. Hoe mooi is het dat je ziet hoe ieder zijn rol oppakt en als team de huishoudelijke zaken zo goed mogelijk laat verlopen. We hadden ‘specialisten’ voor het inkopen, eieren bakken voor het ontbijt, koken voor de groep, opruimen en de administratie verzorgen.

 

Onze duiken

Bij ons appartement lag een prachtige duiklocatie met de naam ‘Sara’s Smile’. Sara was een duikleidster die vaak vanaf deze stek duiken begeleidde. Zij was op jonge leeftijd overleden, vandaar dit eerbetoon. Op deze stek troffen we naast de vele tropische vissen en koraal, 2 zeepaardjes aan. Bij de nachtduiken die we daar maakten, spotten we grote tarpons (ook bekend als de zilveren koning) die ons tijdens de duik begeleidden.

We hadden een strakke duikplanning. Dagelijks vertrokken we om 8.00 uur en 14.00 uur steeds naar een andere duikstek waar we vanaf de kant konden duiken.
De duikstekken werden met een geel geschilderde steen met naam van de stek aangeduid. Bij elke duik gaf René Bijkerk een mooie uitleg wat we onder water konden verwachten. Vanwege de golfslag en oneffenheden aan de waterkant, was het regelmatig avontuurlijk om het water in en uit te komen. Op enkele schaafwondjes na, is dat met elkaars hulp zonder brokken verlopen.

We hebben onder meer gedoken op 1000 Steps (iets meer dan 80 treden), Oil Slick, Karpato (prachtig landschap), Salt Pier (futoristisch en schildpadden) en White Slave. Zie kaartje: Duiken op Bonaire (duikersgids.nl)

Op Hilma Hooker hebben we op een wrak met deze naam gedoken. Dit drugsschip is in 1984 aangehouden en vanwege zinkgevaar van Kralendijk naar deze plek gesleept. Aldaar is het gezonken. Hilma - Wikipedia
Het schip werd door vele tarpons ‘bewaakt’.

Onze laatste duikdag hebben we twee duiken vanaf een bootduik in de buurt van Klein Bonaire gemaakt. Vanwege het 60-jarig jubileum heeft Neptunus deze duik betaald. We hebben dit op de boot met donuts gevierd. Neptunus hartelijk dank voor de sponsoring.

Tot slot

Onze laatste dag voor vertrek hebben we nadat we onze bagage hadden ingepakt, geluierd op het andere resort van Bel Mar. Een mooie relax dag.

Via een nachtvlucht kwamen we middag op de volgende dag terug op Schiphol.

Het was een prachtige vakantie die wat mij betreft goed is verlopen.
Door met deze groep op reis te gaan, hebben we elkaar nog beter leren kennen.
Wij hopen dan ook van harte dat deze unieke reis nog lang in ons geheugen blijft hangen.

De prachtige onderwaterfoto's zijn gemaakt door René Bijkerk.
Op onze facebook pagina staan nog meer foto's. 

 

Paul Horsthuis

Duiktrip Rode Zee op MSY Elegante

Vier leden van onze vereniging hebben een prachtige duiktrip op de Rode Zee vanuit Port Sudan gemaakt.

We verbleven met een groepje van 12 personen op het schip de MSY Elegante. Een Italiaanse duikleider begeleide ons naar prachtige duikstekken. We hebben tijdens onze duiken vele vissen gespot, waaronder diverse soorten haaien, baracuda's, napoleonvissen, maar ook naaktslakken en anemoonvisjes (clownvisjes). Het koraal zag er in het algemeen goed uit. Ook is gedoken op het onderwaterhuis van Jacques-Yves Cousteau de Conshelf twee die  in 1963 voor de kust van Soedan door hem en zijn team werd geplaatst. Hoe het daar aan toeging is ook verfilmd in de bekroonde documentaire Le Monde sans soleil (https://www.youtube.com/watch?v=4mp0PA-O_4c). Bijzonder grappig is om te zien dat er onder water werd gerookt.
Erg bijzonder was de kortstondige ontmoeting van beide Rene's met een groep hamerhaaien op 50 meter diepte. Hoewel je het niet zou verwachten, was er op diverse duikstekken sprake van een flinke stroming. Hard werken dus.

Op de dag voor ons vertrek vond in Sudan een staatsgreep plaats. Die avond zagen we vanaf de boot op de kade een zestal pickups met bemande mitrailleurs rijden. Dit machtsvertoon van militairen maakte duidelijk dat het een serieuze aangelegenheid was. 
Omdat het vliegverkeer 24 uur was gesloten konden we niet met de geplande vlucht terug. Gelukkig was er een dag later een alternatief, waardoor we toch nog met enige vertraging, tevreden en gezond, maar ook vermoeid thuis kwamen.

René en José Bijkerk, René Christenhusz en Paul Horsthuis

‘Snoekduiken’ in het Grasbroek

Recentelijk hebben de pensionado’s  Jan van Ommen en ik op twee achtereenvolgende dinsdagochtenden prachtige duiken gemaakt in het Grasbroek.
De zon scheen uitbundig en het zicht was tot 6 meter diep behoorlijk goed. Tot die diepte was de temperatuur van het water prettig. Wat dieper was het aanzienlijk kouder, waar wij in onze natpakken niet op zaten te wachten.

Lees meer: ‘Snoekduiken’ in het Grasbroek

Reisverslag Komodo

Verslag van een duikreis naar KOMODO Indonesië.

Van 10/11 t/m 14/11 2018.

van reiziger Jan van Ommen.

 

Inleiding.

We (Ernst en Jan) vertrokken naar Komodo met het doel mooie tropische duiken te maken en tegelijkertijd de nieuwe cursus biologie wereldwijd van de NOB te volgen. Het leek mij een prachtige kombinatie van het aangename (duiken in tropisch water en nog wel bij het natuurgebied van KOMODO) en het nuttige (meer kennis op doen over hetgeen we onderwater aantreffen (de biologie)). Mijns inziens zijn beide doelen prima bereikt.

De Cursus uitvoering en inhoud.

De cursus is gestart met een voorbereiding (Inleiding) bij Lucas duiksport in Nijverdal, waar we tevens een aantal van de andere deelnemers leerden kennen. Afgesproken werd dat Rob Kool (de docent en cursusleider. In het blad Onderwatersport staat maandelijkse een artikel van hem) zou kijken of de cursus gegeven kon worden aan boord tijdens het varen naar de duikstekken, meestal meer dan 2 uur.

Lees meer: Reisverslag Komodo

Aanmelden

Onthoud mij
  • Gebruikersnaam vergeten?
  • Wachtwoord vergeten?
 

Banner advertenties

Jan Grob Advies alt.
 
Bootstrap is a front-end framework of Twitter, Inc. Code licensed under MIT License. Font Awesome font licensed under SIL OFL 1.1.